Determinanty wieloletniego przygotowania zawodników wysokiej klasy w wybranych dyscyplinach sportu - Ozimek, Mariusz (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2007)
Spis treści: Wstęp – s. 5; I. Ewolucja, ogólne zasady, struktura i treść wieloletniego przygotowania sportowców – s. 7; 1.1. Ewolucja systemu wieloletniego przy gotowania sportowców – s. 7; 1.2. Ogólne zasady wieloletniego przygotowania sportowców – s. 11; 1.3. Struktura wieloletniego przygotowań a sportowców, jej główne kierunki i przekształcenia – s. 15; 1.4. Treść poszczególnych etapów wieloletniego przygotowania sportowców – s. 21; 1.5. Czteroletni cykl olimpijski w systemie przygotowania sportowców wysokiej klasy – s. 35; 1.6. Cel badań – s. 38; 1.7. Hipotezy badawcze – s. 40; II. Metodyka badań – s. 41; 2.1. Materiał badań – s. 41; 2.1.1. Dokumenty i wytwory łącznie – s. 41; 2.1.2. Podmiot badań empirycznych - sylwetki wybitnych sportowców i trenerów wybranych dyscyplin – s. 42; 2.2. Metody i techniki badań – s. 44; 2.3. Kierunki badań – s. 51; 2.4. Plan badań – s. 52; III. Wyniki – s. 55; 3.1. Współczesna struktura wieloletniego przygotowania sportowców – s. 55; 3.1.1. Etap kształtowania najwyższego poziomu mistrzostwa – s. 55; 3.1.1.1. Wiek rozpoczęcia zajęć sportowych, określenia specjalizacji sportowej i osiągania przez sportowców najlepszych rezultatów – s. 55; 3.1.1.2. Typowe warianty kształtowania się najwyższego poziomu mistrzostwa – s. 65; 3.2. Etap utrzymania przez sportowców najwyższego poziomu mistrzostwa – s. 71; 3.3. Etapy wieloletniego przygotowani sportowców (aspekt współczesny) - s.88; 3.4. Współczesna treść wieloletniego przygotowania sportowców – s. 89; 3.4.1. Podstawowe i bazowe przygotowanie sportowców – s. 90; 3.4.1.1. Treść podstawowego przygotowania sportowców – s. 90; 3.4.1.2. Treść wstępnego przygotowania bazowego sportowców – s. 99; 3.4.1.3. Treść specjalistycznego bazowego przygotowania – s. 104; 3.4.2. Struktura głównych elementów przygotowania w poszczególnych etapach rozwoju kariery sportowej – s. 110; 3.4.3. Treść etapu przygotowania sportowców do najwyższych osiągnięć i etapu maksymalnej realizacji indywidualnych możliwości – s. 113; 3.4.4. Treść etapu utrzymania najwyższego poziomu mistrzostwa i etapu stopniowego obniżania osiągnięć – s. 145; 3.4.4.1. Etap utrzymania najwyższego poziomu mistrzostwa – s. 145; 3.4.4.2. Etap stopniowego obniżania wyników – s. 151; 3.5. Ocena przygotowania funkcjonalnego badanych zawodników na etapach realizacji maksymalnych indywidualnych możliwości i utrzymania wysokiego poziomu sportowego – s. 152; 3.5.1. Wydolność aerobowa – s. 153; 3.5.2. Wydolność anaerobowa – s. 160; 3.6. Propozycja rozwiązań programowych w zakresie wieloletniego racjonalnego przygotowania sportowców na przykładzie lekkoatletycznego sprintu – s. 164; 3.6.1. Przygotowanie podstawowe – s. 165; 3.6.2. Przygotowanie na etapie wstępnego bazowego przygotowania – s. 177; 3.6.3. Przygotowanie na etapie specjalistycznego bazowego przygotowania – s. 186; 3.6.4. Przygotowanie na etapie realizacji maksymalnych możliwości indywidualnych – s. 195; 3.6.5. Etap utrzymania wysokiego mistrzostwa sportowego – s. 198; 3.7. Organizacyjne i metodyczne przesłanki racjonalnego systemu wieloletniego przygotowania sportowców – s. 199; IV. Dyskusja – s. 209; Wnioski – s. 251; Sugestie dla praktyki sportowej i badawczej – s. 255; Piśmiennictwo – s. 259; Aneks – s. 283; Summary – s. 315
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2007
Keywords: TRENING SPORTOWY; SPORTOWCY WYSOKO KWALIFIKOWANI; BADANIA NAUKOWE