Turystyka osób niepełnosprawnych intelektualnie jako forma rehabilitacji fizycznej, psychicznej i społecznej - Chojnacki, Kazimierz (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2007)
Spis treści: Wstęp - s. 7; 1. Materiał i metody - s. 11; 2. Turystyka osób niepełnosprawnych - s. 12; 2.1. Turystyka - zakres pojęciowy i znaczenie zdrowotne - s. 12; 2.2. Rola turystyki w aktywności ruchowej człowieka - s. 18; 2.3. Cele turystyki osób niepełnosprawnych - s. 21; 2.4. Warunki uczestnictwa osób niepełnosprawnych w działalności turystycznej - s. 24; 3. Charakterystyka osób dotkniętych niepełnosprawnością intelektualną - s. 30; 3.1. Kryteria, klasyfikacje oraz wskaźniki upośledzenia umysłowego - s. 30; 3.2. Metody rewalidacji osób niepełnosprawnych intelektualnie - s. 33; 3.2.1. Rewalidacja we wczesnym wieku - s. 33; 3.2.2. Uwarunkowania procesu rewalidacji - s. 35; 3.2.3. Cele metody i formy rewalidacji niepełnosprawnych intelektualnie - s. 36; 3.2.4. Integracja społeczna osób upośledzonych umysłowo - s. 40; 4. Turystyka osób niepełnosprawnych intelektualnie - s. 42; 4.1. Cele uprawiania turystyki - s. 42; 4.2. Znaczenie turystyki w rewalidacji - s. 44; 4.3. Najczęstsze formy turystyki uprawianej przez osoby niepełnosprawne intelektualnie - s. 45; 4.3.1. Wycieczki przedmiotowe i krajoznawczo- turystyczne - s. 45; 4.3.2. Obozy wędrowne piesze i kolarskie - s. 49; 4.3.3. Rajdy, zloty, złazy - s. 50; 4.3.4. Kolonie, zimowiska, obozy stałe - s. 51; 4.3.5. Biwaki - s. 54; 4.4. Bariery uprawiania turystyki przez niepełnosprawnych intelektualnie i sposoby ich przezwyciężania - s. 55; 5. Wnioski i postulaty - s. 57
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2007
Keywords: TURYSTYKA NIEPEŁNOSPRAWNYCH; REHABILITACJA RUCHOWA; REHABILITACJA SPOŁECZNA; PODRĘCZNIK AKADEMICKI