Podstawy racjonalnego szkolenia w grze w piłkę nożną - (:unkn) unknown (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2006)
Spis treści: Wstęp - s. 7; 1. Nabór i selekcja w piłce nożnej (Tadeusz Ambroży, Henryk Duda) - s. 11; 2. Fizjologiczne aspekty treningu sportowego piłkarza (Jerzy Wnorowski) - s. 23; 2.1. Fizjologiczne mechanizmy wysiłków o różnym czasie trwania - s. 24; 2.2. Sprawność procesów termoregulacji oraz gospodarki wodno-elektrolitowej - s. 29; 3. Celowe czynności przygotowujące gracza do wysiłku (Leszek Bednarski, Henryk Duda) - s. 33; 3.1. Rola i znaczenie rozgrzewki w szkoleniu piłkarza - s. 33; 3.2. Stretching - racjonalna metoda poprawiania sprawności ruchowej piłkarza - s. 54; 4. Celowe kształtowanie zdolności motorycznych (Leszek Bednarski) - s. 73; 4.1. Koordynacyjne zdolności motoryczne - s. 74; 4.2. Ćwiczenia koordynacji ruchowej - s. 77; 4.3. Ćwiczenia skocznościowe - s. 84; 4.4. Ćwiczenia gibkościowe i zwinnościowe - s. 88; 4.5. Ćwiczenia szybkościowe s. 91; 4.6. Ćwiczenia siłowe s. 99; 4.7. Ćwiczenia wytrzymałościowe - s. 103; 5. Intelektualizacja w szkoleniu technicznym piłkarza (Henryk Duda) - s. 109; 5.1. Etapy nauczania techniki gry w piłkę nożną - s. 116; 5.2. Doskonalenie techniki sportowej gracza w praktycznych ćwiczeniach intelektualizujących - s. 125; 6. Intelektualizacja w szkoleniu taktycznym piłkarza (Henryk Duda) - s. 131; 6.1. Etapy nauczania taktyki gry w piłkę nożną - s. 136; 6.2. Kształtowanie specjalnych zdolności taktycznych w ćwiczeniach praktycznych - s. 143; 7. Kontrola procesu szkolenia w grze w piłkę nożną (Stanisław Żak, Henryk Duda, Jerzy Wnorowski) s. 155; 7.1. Sprawdzanie wiadomości z działań technicznych piłkarza (Henryk Duda) - s. 157; 7.2. Sprawdzanie wiadomości z przepisów gry w piłkę nożną (Henryk Duda) - s. 167; 7.3. Sprawdzanie wiadomości z działań taktycznych piłkarza (Henryk Duda) - s. 178; 7.4. Ocena sprawności psychofizycznej gracza (Stanisław Żak, Henryk Duda) - s. 188; 7.5. Ocena działań technicznych gracza w warunkach walki sportowej (Henryk Duda) - s. 200; 7.6. Ocena działań taktycznych gracza w warunkach walki sportowej (Henryk Duda) - s. 206; 7.7. Obserwacja gry jako racjonalizacja zorganizowanego szkolenia techniczno-taktycznego w nowoczesnej piłce nożnej (Henryk Duda) - s. 214; 7.7.1. Charakterystyka wybranych elementów techniczno-taktycznych w działaniach defensywnych - s. 215; 7.7.2. Charakterystyka wybranych elementów techniczno-taktycznych w działaniach ofensywnych - s. 219; 7.8. Kontrola efektywności szkolenia na poziomie fizjologicznym (Jerzy Wnorowski) - s. 225; 8. Przygotowanie psychiczne w szkoleniu piłkarskim (Joanna Basiaga-Pasternak) - s. 247; 8.1. Możliwości wykorzystania wiedzy psychologicznej w praktyce trenerskiej - s. 247; 8.2. Możliwości oddziaływania psychologicznego podczas pracy z zawodnikami piłki nożnej - s. 267; 9. Celowe czynności dotyczące zabezpieczenia procesu treningowego w piłce nożnej (Leszek Bednarski, Henryk Duda, Grażyna Żuława) - s. 283; 9.1. Odnowa biologiczna - s. 284; 9.2. Odnowa biochemiczna - s. 285; 9.3. Odnowa psychologiczna - s. 286; 9.4. Racjonalne żywienie piłkarzy - s. 287; 9.5. Profilaktyka odwodnienia piłkarzy (Zbigniew Szyguła) - s. 293; 9.6. Urazy narządu ruchu w procesie szkolenia piłkarzy (Leszek Bednarski, Henryk Duda, Jakub Ślusarski) - s. 300; 9.6.1. Urazy kończyny dolnej - anatomia i biomechanika stawu kolanowego i skokowego - s. 307; 9.6.2. Przeciążenia stóp w treningu piłkarzy - s. 310; 9.6.3. Najczęstsze sposoby usprawniania leczniczego urazów w procesie szkolenia piłkarzy - s. 311; Piśmiennictwo - s. 323
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2006
Keywords: PIŁKA NOŻNA; TRENING SPORTOWY; ZDOLNOŚCI MOTORYCZNE; PSYCHOLOGIA SPORTU; PODRĘCZNIK AKADEMICKI