Leczenie bólu mięśniowo-powięziowego u pacjentów objętych opieką paliatywną - Markowska, Magdalena; Markowski, Andrzej (Wydawnictwa Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Tarnowie, 2018)
Wstęp i cel pracy: Głównym celem pracy była ocena wpływu aplikacji taśmy elastycznej według koncepcji metody Kinesio Taping (KT) w połączeniu z prowadzonym programem fizjoterapeutycznym na ból mięśniowo-powięziowy występujący u pacjentów objętych opieką paliatywną. Ból jest jednym z najczęściej zgłaszanych objawów towarzyszących pacjentom w terminalnym okresie choroby nowotworowej. Oprócz leczenia farmakologicznego, ważną rolę odgrywa leczenie niefarmakologiczne w postaci fizjoterapii. W pracy uwzględniono pacjentów ze zdiagnozowanym bólem mięśniowo-powięziowym, którego przyczynami zazwyczaj były: unieruchomienie, ograniczenie aktywności ruchowej oraz wysoki poziom stresu emocjonalnego towarzyszący chorobie nowotworowej. Materiał i metody: W badaniach uczestniczyło 52 pacjentów hospitalizowanych w Oddziale Medycyny Paliatywnej w Beskidzkim Centrum Onkologii – Szpitalu Miejskim w Bielsku-Białej, którzy wzięli udział w 3-tygodniowym programie fizjoterapeutycznym z dodatkowo zastosowaną metodą Kinesio Taping. Podjęte badania dotyczące subiektywnego odczuwania bólu uzupełniają dotychczasową wiedzę z zakresu pracy fizjoterapeuty z pacjentem z zaawansowaną chorobą nowotworową. Aplikacje taśm elastycznych były naklejane przez certyfikowanego terapeutę metody Kinesio Taping. W celu określenia rodzaju aplikacji, w tym zastosowanego napięcia i kierunku naklejania taśmy, posłużono się techniką Manual Fascial Glide (MFG). Do oceny funkcjonalnej pacjentów posłużono się kwestionariuszem McGilla, a odczucia subiektywne odczuwanego bólu zmierzono za pomocą skal: wizualno-analogowej oceny natężenia bólu (VAS) i Laitinena (LPS). Wyniki: W przeprowadzonych badaniach zaobserwowano zmniejszenie dolegliwości bólu mięśniowo-powięziowego, o czym świadczą zmiany wyników skali VAS i LPS. Po analizie kwestionariusza McGilla stwierdzono poprawę w funkcjonowaniu psychologicznym i fizycznym badanych. Wśród kobiet zaobserwowano większą poprawę w sferze psychologicznej niż u mężczyzn, natomiast w sferze fizycznej większą tendencję do poprawy zaobserwowano w grupie mężczyzn. Wnioski: Postępowanie fizjoterapeutyczne, w którym zastosowano dodatkowo oklejanie taśmami elastycznymi metodą Kinesio Taping, przyczyniło się do efektywnego zmniejszenia dolegliwości bólowych pacjentów z bólami mięśniowo-powięziowymi odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa przebywających na Oddziale Medycyny Paliatywnej. Zauważono również występowanie różnic w natężeniu odczuwanego bólu pomiędzy kobietami, a mężczyznami. Zastosowanie kinesiotapingu poprzez zmniejszenie dolegliwości bólowych pacjentów przyczyniło się do poprawy funkcjonalnej w sferze fizycznej i psychologicznej, co stwierdzono na podstawie oceny wyników kwestionariusza McGill’a.

Introduction and aim of the study: The main objective of this study was to assess the impact of an elastic tape application according to the Kinesio Taping (KT) concept in combination with physiotheraputical programme for myofascial pain in palliative care patients. Pain remains one of the most frequently reported symptoms associated with cancer in patients in terminal period of cancer disease. In addition to pharmacological treatment, non-pharmacological treatment in the form of physiotherapy plays an important role. The study included patients diagnosed with myofascial pain, which is usually caused by immobilization, reduced physical activity and high level of emotional stress accompaining the neoplastic diseases. Material and methods:The study involved 52 patients hospitalized at the Department of Palliative Medicine in the Beskid Oncology Center – City Hospital in Bielsko-Biała, who took part in a 3-week physiotheraputical programme with the additional method of Kinesio Taping. The undertaken research on subjective pain perception supplements the current knowledge of physiotherapist’s work with a patient with advanced cancer disease. The applications of elastic tapes were stuck by a certified therapist using the Kinesio Taping method. The Manual Fascial Glide (MFG) technique was used to determine the type of application, including applied tension and application direction of the tape. The McGill questionnaire was used for the functional assessment of patients, and subjective feelings of perceived pain were measured using the VAS and Laitinen scale, respectively. Results: In the conducted study, the reduction of myofascial pain symptoms was observed, which was evidenced by changes in the VAS and LPS scale results. After the analysis of the McGill questionnaire, there was an improvement in the psychological and physical functioning noticed in the studied subjects. A greater improvement in the psychological sphere was observed among women than in men, while in the physical sphere a greater tendency of improvement was observed in the group of men in comparison to women. Conclusions: Physiotherapeutic treatment, in which additionally taping with elastic tapes using the Kinesio Taping method was applied, contributed to the effective reduction of pain symptoms in patients with myofascial pain of the lumbosacral spine treated in the Department of Palliative Medicine. There was also a noticeable difference in the intensity of perceived pain between women and men. The use of kinesiotaping in reducing patients’ pain contributed to functional improvement in the physical and psychological sphere, which was determined based on evaluation of the McGill Pain Questionnaire results.
Treatment of the myofascial pain in palliative care patients
Keywords: ból mięśniowo-powięziowy; pacjenci paliatywni; kwestionariusz McGilla; myofascial pain; palliative care patients; McGill Pain Questionnaire