Koszykówka : taktyka, technika, metodyka nauczania - Oszast, Halina; Kasperzec, Marcin (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 1988)
Spis treści: Część I. Historia – technika – s. 7; Od autorów – s. 9; 1. Historia gry - ewolucja przepisów – s. 15; 1.1. Historia mini koszykówki – s. 33; 1.2. Ewolucja przepisów gry – s. 35; 2. Wskazówki dotyczące nauczania oraz doskonalenia techniki i taktyki gry – s. 53; Indywidualne wyszkolenie techniczne zawodnika – s. 63; 3.1. Wyszkolenie techniczne w ataku – s. 65; 3.1.1. Poruszanie się zawodnika w ataku bez piłki – s. 65; 3.1.2. Chwyty i podania – s. 72; Uwagi ogólne – s. 72; a/ Rodzaje chwytów piłki – s. 75; b/ Podania – s. 76; c/ Rodzaje podań – s. 77; d/ Nauczanie chwytów i podań – s. 89; Uwagi metodyczne – s. 89; Zasób ćwiczeń – s. 91; 3.1.3. Kozłowanie piłki – s. 109; Uwagi ogólne – s. 109; a/ Technika kozłowania piłki – s. 111; b/ Nauczanie kozłowania – s. 114; c/ Uwagi metodyczne – s. 114; Zasób ćwiczeń – s. 115; 3.1.4. Rzuty do kosza – s. 125; Uwagi ogólne – s. 125; a/ Rodzaje rzutów – s. 127; b/ Nauczanie rzutów – s. 142; 4 Uwagi metodyczne – s. 142; Zasób ćwiczeń – s. 148; 3.1.5. Obrót /ang. Pivot/ – s. 167; a/ Nauczanie obrotów – s. 169; 3 Uwagi metodyczne – s. 169; Zasób ćwiczeń – s. 170; 3.1.6. Zwody – s. 174; a/ Nauczanie zwodów – s. 176; b/ Uwagi metodyczne – s. 176; 3.1.7. Ofensywny atak tablicy – s. 176; 3.1.8. Indywidualny atak /1:1/ – s. 178; a/ Nauczanie indywidualnego atakowania – s. 183; Uwagi metodyczne – s. 183; Zasób ćwiczeń – s. 184; 3.2. Wyszkolenie techniczne w obronie – s. 190; 3.2.1. Elementy indywidualnego wyszkolenia zawodnika do gry w obronie – s. 190; a/ Postawa – s. 191; b/ Poruszanie się w obronie – s. 192; c/ Wybór odpowiedniej postawy, pozycji oraz pracy rąk i nóg w stosunku do zawodnika bez piłki i z piłką – s. 194; d/ Krycie rzucającego w wyskoku – s. 199; e/ Krycie środkowego – s. 200; f/ Przechwytywanie i wygarnianie piłki – s. 202; g/ Nauczanie indywidualnej obrony – s. 203; Uwagi metodyczne – s. 203; Zasób ćwiczeń – s. 205; h/ Defensywny atak tablicy – s. 215; i/ Nauczanie zbierania piłki z tablicy w obronie – s. 220; Uwagi metodyczne – s. 220; Zasób ćwiczeń – s. 220; Część II. Taktyka – s. 227; Taktyka zespołowej obrony – s. 229; obrona w sytuacji 2:2 /gra przeciw zasłonom/ – s. 230; Systemy zespołowej obrony – s. 233; a/ Obrona "każdy swego" – s. 233; b/ Agresywna obrona "Każdy swego" na połowie boiska – s. 242; d Obrona pressingiem na 3/4 boiska i na całym boisku – s. 243; d/ Obrona stref w ustawieniu 1:3:1, 2:1:2 , 1:2:2, 2:3, 3:2 – s. 247; e/ Agresywna obrona stref /Zone press/ – s. 255; 1.2. Obrona kombinowana – s. 262; Obrona "Match up" – s. 264; 1.3. Obrona przeciw szybkiemu atakowi – s. 266; 1.4. Nauczanie taktyki zespołowej obrony – s. 269; Uwagi metodyczne – s. 269; Zasób ćwiczeń – s. 270; 2. Taktyka zespołowego atakowania – s. 282; 2.1. Atak szybki – s. 283; a/ Zdobycie piłki – s. 284; b/ Wyprowadzenie pierwszego podania – s. 284; c/ Rozmieszczenie zawodników – s. 285; d/ Rozegranie przewagi liczbowej /2:1, 3:2, 4:3/ – s. 286; e/ Sposoby rozgrywania szybkiego ataku – s. 290; Szybkie atakowanie po niecelnym rzucie z gry – s. 293; Szybkie atakowanie po celnym. Rzucie przeciwnika – s. 296; Szybkie atakowanie po przechwyceniu piłki – s. 297; Szybkie atakowanie po celnym rzucie wolnym – s. 298; Szybkie atakowanie po niecelnym rzucie wolnym – s. 300; Szybkie atakowanie po wprowadzeniu piłki do gry zza linii bocznej na polu, obrony – s. 301; Szybkie atakowanie po rzucie sędziowskim – s. 301; f/ Nauczanie szybkiego ataku – s. 303; Uwagi metodyczne – s. 303; Zasób ćwiczeń – s. 305; 2.2. Atak pozycyjny – s. 318; a/ Zasłony, kombinacje dwójkowe i trójkowe – s. 321; Nauczanie zasłon – s. 336; fa/ Atak pozycyjny przeciw obronie "każdy swego" – s. 338; c/ Atak pozycyjny przeciw obronie stref – s. 356; d/ Atak pozycyjny przeciw obronie Kombinowanej – s. 364; e/ Atak pozycyjny przeciw agresywnej obronie na całym boisku – s. 366; f/ Atak pozycyjny przeciw agresywnej obronie "każdy swego" – s. 367; g/ Arak pozycyjny przeciw agresywnej obronie stref – s. 369; h/ Zagrania przy wprowadzeniu piłki do gry zza linii bocznej na polu ataku – s. 371; i./ Nauczanie zespołowego ataku – s. 373; Uwagi metodyczne – s. 373; Zasób ćwiczeń – s. 375; 3. Trener i jego drużyna – s. 383; a/ Wybór zawodu – s. 383; b/ Dobór zawodników – s. 385; c/ Trener i jego współpracownicy – s. 388; d/ Trener i jego drużyna przed meczem, w czasie i po meczu – s. 391; 4. Planowanie pracy treningowej – s. 400; Piśmiennictwo – s. 411
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 1988
Keywords: PIŁKA KOSZYKOWA; PODRĘCZNIK AKADEMICKI