III Konferencja Naukowa na temat Biozanieczyszczenia w budynkach a zdrowie - (:unkn) unknown (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 1983)
Spis treści: Przedmowa – s. 7; Referaty – s. 11; Badania nad mikroflorą powietrza sal szpitalnych w aspekcie możliwego oddziaływania na stan chorych z astmą oskrzelową / Marta Augustowska, Marian Durda, Jacek Dutkiewicz – s. 13; Badania nad mykoflorą pomieszczeń mieszkalnych i obiektów dydaktycznych AWF w Krakowie / Barbara Bik – s. 21; Mikroorganizmy występujące w powietrzu pomieszczeń inwentarskich / Mieczysław Cienciała, Bolesław Smyk – s. 31; Mikrobiologiczny rozkład wykładzin podłogowych typu "Lentex" / Zygmunt Cieplik – s. 40; Fhtomcfauna budynków mieszkalnych, jej ekspansja i szkodliwość / Zofia Ciesielska – s. 47; Mikroflora komór podziemnych Stacji Badawczej Subterraneoterapii w Wieliczce / Marian Doleżal, Marta Doleżal, Grażyna Żuława – s. 55; Występowanie grzybów toksynotwórczych w mieszkaniach chorych na reumatoidalne zapalenie stawów / Marta Doleżal, Marian Doleżal, Edward Zielonka, Grażyna Żuława – s. 66; Perspektywy bioprofilaktyki urbanistycznej - koncepcje budownictwa eksperymentalnego / Alina Drapella, Paweł Ogielski – s. 77; Biozanieczyszczenia powietrza w przetwórstwie roślinnym / Jacek Dutkiewicz – s. 85; Mikroklimat pomieszczeń okrętowych a zachorowalność u rybaków / Bogumił Filipek, Kazimierz Dęga, Janina Dubicka – s. 96; Grupy dyspanseryjne wśród dzieci i młodzieży krakowskiej na tle stopnia zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego / Stanisław Gołąb, Małgorzata Bobek, Tadeusz Gumiński, Genowefa Kurnik – s. 105; Mikrośrodowisko klatek zbudowanych z różnych materiałów wykończeniowych stosowanych w nowoczesnym budownictwie mieszkaniowym elementem zagrożenia rozwoju i zdrowia zwierząt laboratoryjnych w nich zasiedlonych / Jan Grochowski, Danuta Stankiewicz – s. 110; Ekologiczne czynniki w ujęciu termodynamiki medycznej / Rudolf Klimek – s. 118; Warunki higieniczno-sanitarne i stan przegród budowlanych a czystość biologiczna powietrza pomieszczeń użytkowych / Bolesław Krzysztofik – s. 126; Wpływ wilgotności powietrza sal chorych na wynik leczenia uzdrowiskowego przy zanikowym nieżycie błony śluzowej górnych dróg oddechowych / Szymon Kubiak, Antoni Krasicki, Stanisław Klajman – s. 144; Biozanieczyszczenia w młynach gospodarczych na terenie województwa krakowskiego / Bogusław Maiły, Jacek Dutkiewicz – s. 150; Kontak kobiet z Aspergillus flavus czynnikiem potencjalnym zaburzeń funkcji rozrodczych / Antoni Małolepszy – s. 158; Badania ciągłe mikoflory powietrza otwartej przestrzeni w wybranym punkcie Krakowa /Czyżyny/ / Ewa Mędrela – s. 168; Badania nad mikoflorą zabytkowych budynków Krakowa remontowanych z zastosowaniem metody izolacji Peter Cox’a / Ewa Mędrela, Marta Doleżal, Antoni Szpunar – s. 174; Występowanie mikroflory w halach sportowych w świetle stosowanych zabiegów dezynfekcyjnych / Ewa Mędrela, Grażyna Żuława – s. 180; Ocena patogenności gronkowców koagulazoujemnych ze środowiska ludzkiego na podstawie badań nad ich patogennością dla zarodka kurzego / Jacek Międzobrodzki – s. 187; Badania zanieczyszczeń powietrza związkami toksycznymi w niektórych szkołach i przedszkolach woj. gdańskiego / Jerzy Pucek, Łucja Boruclńska, Andrzej Pokrzywnickl, Zbigniew Romik – s. 196; Mikrobiologiczne zanieczyszczenia środowiska niektórych oddziałów szpitalnych / Danuta Rogala – s. 204; Mikroorganizmy występujące w uprzemysłowionym budownictwie mieszkaniowym i ich wpływ na zdrowie człowieka / Bolesław Smyk, Ryszard Rywotycki – s. 212; Ocena mikrobiologiczna środowiska klatek wykonanych z materiałów wykończeniowych stosowanych w budownictwie mieszkaniowym, zasiedlonych przez zwierzęta laboratoryjne / Danuta Stankiewicz, Maria Bilińska – s. 225; Biologiczne i społeczne czynniki wpływające na stan zdrowia psychicznego / Adam Szymusik – s. 231; Zmienność w występowaniu bakterii patogennych w środowisku szpitalnym / Janina Tatar, Artur Hartwich – s. 239; Człowiek i jego potrzeby treścią nowych kreacji architektonicznych / Ewa Węcławowicz-Gyurkovich – s. 253; Stopień zapylenia i skażenia bakteryjnego powietrza w brójlerni w zależności od okresu odchowu kurcząt i wzajemnego usytuowania budynków na fermie / Stanisław Wężyk, Eugeniusz Herbut – s. 262; Sytuacja ekologiczna mieszkańców Krakowa w latach 1982/1983 w obrazie histoenzymatycznym łożysk ludzkich z ciąż donoszonych / Lucyna Zamorska, Józef Niweliński, Antoni Marcinek – s. 274; Mikrobiologia tworzyw sztucznych stosowanych w budownictwie / Bronisław Zyska, Krystyna Bohdanowicz-Murek – s. 280; Mikrobiologiczne zanieczyszczenia w wiejskim budownictwie mieszkaniowym / Grażyna Żuława, Jan Sterkowicz, Jerzy Kordek – s. 290; Podsumowanie obrad Konferencji – s. 299; Plenarne Posiedzenie Okrągłego Stołu – s. 305; Skorowidz nazwisk autorów – s. 307
Biozanieczyszczenia w budynkach a zdrowie
Trzecia Konferencja Naukowa na temat Biozanieczyszczenia w budynkach a zdrowie
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 1983
Keywords: HIGIENA POMIESZCZEŃ; MIKROBIOLOGIA; ZAGROŻENIE ZDROWIA; OCHRONA ZDROWIA; MATERIAŁY KONFERENCYJNE