Materiały z teorii i dydaktyki alpinizmu - (:unkn) unknown (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 1990)
Spis treści: Słowo wstępne / Andrzej Matuszyk – s. 5; Historia taternictwa i alpinizmu. Osiągnięcia alpinistów polskich w Alpach na tle alpinizmu światowego (1786-1975) / Janusz Kurczab – s. 11; I. Klasyczny okres alpinizmu (1786-1880) i początki alpinizmu sportowego w Alpach (1865-1914) – s. 13; 1. Alpinizm światowy – s. 13; 2. Alpinizm polski – s. 20; 3. Zestawienie najwybitniejszych przejść w Alpach w latach 1786-1914 – s. 26; Alpinizm światowy – s. 26; Alpinizm polski – s. 30; II. Okres "Sesto grado", początki alpinizmu modernistycznego w Alpach (1919-1944) – s. 34; 1. Alpinizm światowy – s. 34; 2. Alpinizm polski – s. 41; 3. Zestawienie najwybitniejszych przejść w Alpach w latach 1919-1945 – s. 46; Alpinizm światowy – s. 46; Alpinizm polski – s. 51; III. Alpinizm w Alpach w latach 1945-1975 – s. 54; 1. Tendencje i kierunki w alpinizmie światowym na terenie Alp w latach 1945-1975 – s. 54; 2. Powojenne osiągnięcia alpinistów polskich w Alpach (1945-1975) – s. 59; 3. Zestawienie najwybitniejszych przejść w Alpach w latach 1945-1975 – s. 65; Alpinizm światowy – s. 65; Alpinizm polski – s. 65; IV. Alpinizm zimowy w Alpach w latach 1874-1975 i osiągnięcia Polaków – s. 79; Zestawienie najwybitniejszych przejść zimowych w Alpach w latach 1945-1975 – s. 87; Alpinizm światowy (pierwsze wejścia zimowe) – s. 87; Alpinizm polski – s. 93; V. Wspinaczki samotne w Alpach – s. 95; Zestawienie najwybitniejszych pierwszych przejść samotnych w Alpach w latach 1947-1975 – s. 99; Bibliografia – s. 104; Dydaktyka alpinizmu. O nauczaniu techniki asekuracji na kursach wspinaczkowych. (Z doświadczeń instruktora) / Wojciech Święcicki – s. 107; O historii taternictwa jako przedmiocie nauczania na kursach wspinaczkowych. (wstęp do dyskusji) / Tadeusz Solicki – s. 125; Góroznawstwo alpinistyczne. Materiały do topografii wspinaczkowej północnej ściany Cubrynki / Stanisław Dudek, Piotr Lutyński – s. 133; Piśmiennictwo górskie i alpinistyczne. "Informator Szkoleniowy Instruktorów Taternictwa" (1971-1974) - charakterystyka i bibliografia zawartości / Andrzej Matuszyk – s. 141
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 1990
Keywords: ALPINIZM; TEORIA SPORTU; DYDAKTYKA; HISTORIA SPORTU