Nurkowanie z zatrzymanym oddechem - Ostrowski, Andrzej (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2009)
Spis treści: Od Autora - s. 7; Wstęp – s.9; 1. Właściwości fizyczne wody działające na osobę nurkującą z zatrzymanym oddechem - s. 15; 1.1. Opór wody - s. 15; 1.2. Wyporność wody - s. 15; 1.3. Ciśnienie wody - s. 16; 1.4. Widzialność pod wodą - s. 17; 1.5. Rozchodzenie się dźwięku - s. 18; 2. Reakcje organizmu człowieka w trakcie nurkowania z zatrzymanym oddechem - s. 20; 2.1. Funkcjonowanie układu krążeniowo-oddechowego - s. 20; 2.1.1. Układ krążeniowy - s. 21; 2.1.2. Układ oddechowy - s. 22; 2.2. Reakcje układu krążeniowo-oddechowego człowieka w trakcie nurkowania z zatrzymanym oddechem - s. 24; 2.3. Możliwości adaptacyjne układu krążeniowo-oddechowego w czasie nurkowania z zatrzymanym oddechem - s. 26; 2.4. Czynniki umożliwiające dłuższy pobyt pod wodą z zatrzymanym oddechem - s. 29; 2.4.1. Hiperwentylacja - s. 29; 2.4.2. Pojemność płuc - s. 31; 2.4.3. Tolerancja na wzrost zawartości dwutlenku węgla i spadek pH krwi - s. 31; 2.4.4. Tolerancja na niedotlenienie - s. 32; 2.4.5. Trening fizyczny i mentalny - s. 32; 2.5. Reakcje na temperaturę wody u osoby nurkującej z zatrzymanym oddechem - s. 32; 2.6. Reakcje stresowe mogące wystąpić w trakcie nurkowania z zatrzymanym oddechem - s. 36; 2.6.1. Stres fizyczny - s. 36; 2.6.2. Stres psychiczny - s. 37; 3. Zasady bezpieczeństwa oraz przyczyny powstawania urazów i wypadków podczas nurkowania z zatrzymanym oddechem - s. 38; 3.1. Urazy ciśnieniowe - s. 39; 4 Nurkowanie z zatrzymanym oddechem 3.1.1. Uraz ciśnieniowy narządu słuchu - s. 40; 3.1.2. Uraz ciśnieniowy zatok przynosowych - s. 42; 3.1.3. Uraz ciśnieniowy twarzy - s. 43; 3.1.4. Uraz ciśnieniowy płuc - s. 44; 3.2. „Mroczki płytkiej wody” - s. 45; 3.3. Utrata przytomności z powodu niedotlenienia (hipoksja) i nadmiaru dwutlenku węgla (hiperkapnia) - s. 46; 4. Sprzęt do nurkowania z zatrzymanym oddechem - s. 48; 4.1. Płetwy - s. 48; 4.2. Maska do nurkowania - s. 50; 4.3. Rurka do oddychania - s. 52; 4.4. Sprzęt uzupełniający - s. 54; 4.4.1. Ubranie z pianki neoprenowej - s. 54; 4.4.2. Pas balastowy - s. 55; 4.4.3. Nóż nurkowy - s. 56; 4.4.4. Głębokościomierz - s. 56; 4.4.5. Latarka - s. 56; 4.4.6. Bojka asekuracyjna - s. 57; 5. Technika i ćwiczenia uczące nurkowania z zatrzymanym oddechem - s. 58; 5.1. Nurkowanie z zatrzymanym oddechem bez sprzętu ABC - s. 58; 5.2. Ćwiczenia uczące nurkowania z zatrzymanym oddechem bez sprzętu ABC - s. 61; 5.3. Pływanie i nurkowanie z zatrzymanym oddechem w sprzęcie ABC - s. 62; 5.3.1. Korzystanie z płetw - s. 64; 5.3.2. Korzystanie z maski do nurkowania - s. 66; 5.3.3. Korzystanie z rurki oddechowej - s. 68; 5.4. Ćwiczenia uczące nurkowania z zatrzymanym oddechem w sprzęcie ABC - s. 69; 5.5. Zabawy, konkursy i gry stosowane w nauczaniu i doskonaleniu nurkowania z zatrzymanym oddechem - s. 72; 5.5.1. Zabawy - s. 73; 5.5.2. Konkursy - s. 76; 5.5.3. Gry - s. 79; 5.6. Ćwiczenia uczące opróżniania wody z maski tzw. dmuchanie maski - s. 83; 5.7. Ćwiczenia uczące orientacji pod wodą - s. 84; 5.8. Zanurzenia się z powierzchni wody - s. 86; 5.8.1. Zanurzenie się z pływania na piersiach tzw. scyzoryk - s. 86; 5.8.2. Zanurzenie się z pozycji pionowej tzw. komandoski - s. 88; 5.8.3. Ćwiczenia uczące zanurzeń z powierzchni wody - s. 89; 5.9. Skoki do wody z pomostu i ześlizgi z jednostki pływającej w sprzęcie ABC - s. 90; 5.9.1. Skok pionowy na nogi - s. 91; 5.9.2. Skok w wykroku na nogi - s. 92; 5.9.3. Ześlizg do wody z jednostki pływającej - s. 93; 6. Freediving - nurkowanie z zatrzymanym oddechem o charakterze sportowym - s. 95; 6.1. Adaptacja organizmu człowieka do nadmiernego ciśnienia wody i czasu zatrzymania oddechu występującego w freedivingu - s. 96; 6.1.1. Adaptacja układu oddechowego - s. 97; 6.1.2. Adaptacja układu krążeniowego - s. 97; 6.2. Hiperwentylacja w freedivingu - s. 98; 6.3. Zagrożenia zdrowotne występujące przy uprawianiu freedivingu - s. 100; 6.4. Ćwiczenia zwiększające możliwości wstrzymania oddechu - s. 102; 7. Miejsca do nurkowania z zatrzymanym oddechem - s. 104; 7.1. Nurkowanie z zatrzymanym oddechem na pływalni - s. 105; 7.2. Nurkowanie z zatrzymanym oddechem w jeziorach - s. 105; 7.3. Nurkowanie z zatrzymanym oddechem w morzu - s. 108; 7.3.1. Nurkowanie w Morzu Bałtyckim i Północnym - s. 108; 7.3.2. Nurkowanie w Morzu Śródziemnym - s. 110; 7.3.3. Nurkowanie w morzach tropikalnych - s. 111; 8. Nurkowania nietypowe z zatrzymanym oddechem - s. 115; 8.1. Nurkowanie z zatrzymanym oddechem w rzekach - s. 115; 8.2. Nurkowanie z zatrzymanym oddechem w nocy - s. 116; 8.3. Nurkowanie z zatrzymanym oddechem w jaskiniach - s. 117; 8.4. Nurkowanie z zatrzymanym oddechem w jeziorach górskich - s. 117; 8.5. Nurkowanie z zatrzymanym oddechem na wrakach - s. 118; 8.6. Nurkowanie z zatrzymanym oddechem związane z poszukiwaniem obiektów i przedmiotów pod wodą - s. 118; 9. Niebezpieczne zwierzęta zagrażające zdrowiu i życiu podczas nurkowania - s. 121; 9.1 Niebezpieczne bezkręgowce - s. 121; 9.1.1. Stułbiopławy - s. 121; 9.1.2. Meduzy - s. 122; 9.1.3. Koralowce - s. 122; 9.1.4. Pierścienice - s. 123; 9.1.5. Ślimaki - s. 124; 9.1.6. Głowonogi - s. 126; 9.1.7. Małże - s. 126; 9.1.8. Szkarłupnie - s. 126; 9.2. Niebezpieczne ryby - s. 128; 9.2.1. Ryby żyjące przy dnie, broniące się wykorzystując kolce z gruczołami jadowymi - s. 128; 6 Nurkowanie z zatrzymanym oddechem; 9.2.2. Ryby żyjące w toni, broniące się wykorzystując kolce z gruczołami jadowymi - s. 130; 9.2.3. Ryby żyjące w toni broniące się lub atakujące poprzez ukąszenie - s. 131; 9.2.4. Ryby żyjące w toni, mające trujące mięso - s. 133; 9.3. Niebezpieczne węże morskie - s. 134; 10. Słowniczek terminów związanych z nurkowaniem z zatrzymanym oddechem - s. 136; Literatura - s. 141
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2009
Keywords: NURKOWANIE; PODRĘCZNIK AKADEMICKI