Metody oceny postawy ciała - Kasperczyk, Tadeusz (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2000)
Spis treści: Od Autora – s. 9; Rozdział I. Wiadomości wstępne – s. 11; Pojęcia: postawa prawidłowa, postawa wadliwa, wady postawy – s. 11; Cechy charakterystyczne postawy prawidłowej – s. 14; Okresy rozwoju wady – s. 15; Postawa a budowa ciała – s. 15; Filogenetyczny rozwój postawy ciała – s. 16; Rozwój postawy w ontogenezie – s. 20; Zmienność postawy w rozwoju osobniczym – s. 24; Podział i przyczyny wad postawy – s. 26; Rozdział II. Biomechanika i fizjologia postawy ciała – s. 30; Biomechaniczna analiza postawy ciała – s. 30; Fizjologiczne mechanizmy warunkujące postawę i równowagę ciała – s. 35; Rozdział III. Wady postawy i ich charakterystyka anatomiczno -patologiczna – s. 39; Mechanizm utrzymania osiowej równowagi kręgosłupa w płaszczyźnie strzałkowej – s. 39; Wady kręgosłupa w płaszczyźnie strzałkowej – s. 43; Plecy okrągłe (dorsum rotundum) – s. 43; Plecy wklęsłe (dorsum concaoum) – s. 44; Plecy okrągło-wklęsłe (dorsum rotundo-concavum) – s. 45; Plecy płaskie (dorsum planum) – s. 46; Boczne skrzywienie kręgosłupa (scoliosis) – s. 46; Patomechanika bocznych skrzywień kręgosłupa – s. 47; Podział skolioz – s. 49; Teorie powstawania i rozwoju idiopatycznych bocznych skrzywień kręgosłupa – s. 51; Wady klatki piersiowej – s. 52; Klatka piersiowa lejkowata (pectus excavatum) – s. 53; Klatka piersiowa kurza (pectus carinatum) – s. 53; Odchylenia w ustawieniu głowy i szyi – s. 54; Wadliwe ułożenie łopatek – s. 55; Wady kończyn dolnych – s. 56; Koślawość kolan (genu ualgum) – s. 56; Szpotawość kolan (genu varum) – s. 57; Budowa anatomiczna stopy – s. 58; Wady stóp – s. 61; Stopa płaska statyczna (pes planus) – s. 62; Stopa płasko-koślawa (pes plano-valgus) – s. 63; Stopa szpotawa (pes varus) – s. 63; Stopa wydrążona (pes excavatus) – s. 63; Stopa płaska poprzecznie (pes transuerso planus) – s. 64; Zniekształcenia palców stóp – s. 64; Rozdział IV. Badanie ortopedyczne – s. 66; Schemat badania ortopedycznego – s. 67; Badanie kliniczne – s. 67; Ocena rozwoju biologicznego – s. 68; Odżywianie – s. 70; Badanie wydolności fizjologicznej – s. 71; Badanie stanu ortopedycznego – s. 71; Schemat badania stanu ortopedycznego ogólnego – s. 73; Budowa ciała – s. 73; Typy somatyczne – s. 74; Postawa dała – s. 75; Proporcje – s. 76; Symetrie, asymetrie – s. 78; Sposób poruszania się i chód – s. 79; Patologia chodu – s. 80; Stan ortopedyczny odcinkowy – s. 81; Pomiary długości kończyn – s. 82; Pomiary obwodów – s. 83; Metody badania stanu miejscowego – s. 84; Badanie ruchomości stawów i wykrywanie przykurczy – s. 84; Badanie ruchomości kręgosłupa – s. 86; Badanie siły i siłowej wytrzymałości mięśni posturalnych – s. 87; Rozdział V. Metody oceny postawy ciała – s. 90; Metody właściwej oceny wzrokowej (metody sylwetkowe) – s. 93; Wzrokowa analiza poszczególnych elementów postawy – s. 100; Metoda całościowej oceny sylwetek zarejestrowanych za pomocą fotografii, demografii, konturografii – s. 104; Metody oceny poszczególnych elementów postawy ciała przy użyciu aparatury pomiarowej i rysunkowej – s. 109; Metoda sferosomatometryczna oceny postawy ciała wg Wolańskiego – s. 112; Metoda antropometryczna badania postawy ciała – s. 112; Kartograficzna metoda pomiaru krzywizn kręgosłupa ciała ludzkiego – s. 120; Metody oceny oparte na kryterium linii pionowych, linii symetrycznych, kątów (zasada równowagi mechanicznej i symetrii) – s. 121; Nowoczesne techniki badania postawy ciała – s. 124; Rozdział VI. Badanie kliniczne i radiologiczne skolioz – s. 137; Objawy skoliotyczne – s. 137; Badanie kliniczne skolioz – s. 140; Dermografia – s. 142; Ocena kliniczna rotacji kręgów – s. 144; Badanie radiologiczne skolioz – s. 144; Metoda radiologiczna badania skolioz – s. 145; Metody kątowych pomiarów wielkości luku skrzywienia – s. 146; Metoda Cobba – s. 147; Metoda Fergussona – s. 148; Metoda Grucy – s. 148; Metoda badania stopnia torsji i rotacji – s. 149; Podział skolioz ze względu na wielkość kąta skrzywienia – s. 151; Badanie kompensacji bocznych krzywizn kręgosłupa – s. 153; Metoda badania kompensacji liniowej – s. 154; Metoda badania kompensacji poza liniowej – s. 154; Rozdział VII. Metody badania stóp – s. 157; Metoda ortopedyczna – s. 157; Metoda antropometryczna – s. 158; Metody plantokonturograficzne – s. 163; Metody badań czynnościowych – s. 168; Metody z zastosowaniem różnych przyrządów pomiarowych – s. 173; Piśmiennictwo – s. 175
Kopia cyfrowa, oryginał: Wyd. 2 uzup. i popr. - Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2000
Keywords: POSTAWA CIAŁA; ANTROPOMETRIA; WADY POSTAWY; PODRĘCZNIK AKADEMICKI