Turystyka w środowisku społecznym i gospodarczym : konferencja poświęcona pamięci Profesora Romana Peretiatkowicza, Kraków - Sucha Beskidzka 20-22 maja 1996 - (:unkn) unknown (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 1998)
Spis treści: Roman Peretiatkowicz (8.11.1921-27.05.1986) / Janusz Zdebski – s. 7; Na drogach pięknej przyjaźni z profesorem Romanem Peretiatkowiczem / Eugeniusz Garbacik – s. 9; Był to wspaniały człowiek / Janusz Sondel – s. 13; Wspomnienia o profesorze: Kaj Romeyko-Hurko – s. 17; Janina Barbara Twaróg – s. 23; Alicja Gotowt-Jeziorska – s. 25; Szanse i zagrożenia współczesnej turystyki / Anna Nowakowska – s. 27; Funkcja współczesnej turystyki w promowaniu wartości religijnych i kształtowaniu sprawiedliwości społecznej / Władysław Gaworecki – s. 31; Turystyka jako element międzynarodowych stosunków gospodarczych / Wiesław Alejziak – s. 41; Kształtowanie się turystycznego rynku pracy / Zygmunt Kruczek – s. 67; System zarządzania turystyką w Polsce na tle rozwiązań w wybranych krajach europejskich / Marcjanna Augustyn – s. 75; Rola samorządu terytorialnego w rozwoju turystyki / Krzysztof Sondel – s. 97; Znaczenie samorządów terytorialnych w rozwoju gospodarki turystycznej w regionie sudeckim / Andrzej Rapacz, Daria Elżbieta Jaremen – s. 103;: Dynamika potrzeb turysty zorganizowanego / Marzanna Herzig – s. 117; Koszty około konsumpcyjne i ekonomiczna efektywność konsumpcji turystycznej / Joanna Senyszyn – s. 121; Wzmocnienie ochrony konsumenta jako czynnik poprawy konkurencyjności polskich przedsiębiorstw turystycznych / Hanna Zawistowska – s. 133; Wydatki turystów zagranicznych w Polsce w latach 1991-1994 / Renata Seweryn – s. 141; Próba oceny koniunktury w gospodarce turystycznej w latach 1993-1995 / Stefan Marczyk – s. 157; Identyfikacja obszarów rynkowych w zakresie usług turystycznych przy wykorzystaniu metod analizy geograficznej / Andrzej Matczak – s. 161; Biura podróży w Krakowie. Analiza porównawcza 1992,1993 / Leszek Mazanek, Krzysztof Borkowski – s. 175; Turysta w Krakowie na królewskim trakcie / Ireneusz Kwiecień – s. 185; Wybrane muzea Krakowa w odbiorze turystów i zwiedzających (w świetle badań pilotażowych 1995,1996) zarysowanie problemu / Joanna Szlezynger – s. 191; Próba określenia dostępności obiektów sakralnych Krakowa dla turystyki / Kazimiera Orzechowska-Kowalska – s. 201; „Szkoła dziedzictwa narodowego” propozycja nowej formy turystyki młodzieży w Krakowie / Anna Król-Jeżabek – s. 215; Oferta biur podróży w Stanach Zjednoczonych w zakresie organizowania wybranych specjalistycznych form turystyki do krajów europejskich / Krzysztof Kaganek – s. 219
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 1998
Keywords: TURYSTYKA; GOSPODARKA TURYSTYCZNA; PERETIATKOWICZ, ROMAN; MATERIAŁY KONFERENCYJNE