Ocena funkcjonalna stawu kolanowego i jakości życia pacjentów po rekonstrukcji więzadła krzyżowego przedniego - przegląd aktualnych doniesień - Gajoch, Aneta; Markowska, Magdalena; Markowski, Andrzej (Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, 2018)
Intensywny styl życia oraz szeroko propagowany wzrost aktywności sportowej i uczestniczenia w niej coraz większej liczby osób w różnym wieku pociąga za sobą zwiększenie liczby urazów i zmian przeciążeniowych w obrębie stawu kolanowego. Staw kolanowy jako największy i najbardziej rozbudowany staw w organizmie człowieka jest najbardziej narażony na tego typu zmiany. Występuje w nim wiele struktur odpowiadających za jego stabilizację i prawidłowe funkcjonowanie. Najsilniejszymi z nich są więzadła krzyżowe przednie i tylne. Współcześnie można zauważyć coraz więcej przypadków występowania uszkodzenia więzadła krzyżowego przedniego, które skutkuje obniżeniem sprawności w zakresie czynności dnia codziennego i uprawiania sportu. Postęp technik artroskopowych, a także stałe wzbogacanie metod rehabilitacji pooperacyjnej nie tylko umożliwiły rekonstrukcję uszkodzonych więzadeł krzyżowych, ale również znacząco poprawiły wyniki leczenia, wpływając jednocześnie na poprawę jakości życia pacjentów. W pracy przedstawiono przegląd aktualnej literatury na temat oceny funkcjonalnej stawu kolanowego i jakości życia pacjentów po rekonstrukcji więzadła krzyżowego przedniego.

The intensive lifestyle and widely promoted increase in athletic activity and participation of an increasing number of people of all ages entails an increase in the number of injuries and overload changes in the knee joint. The knee joint as the largest and most complex joint in the human body is the most exposed to such changes. There are many structures responsible for its stabilization and proper functioning. The strongest of these are the anterior cruciate ligament and the posterior cruciate ligament. Nowadays, more and more cases of damage to the anterior cruciate ligament are observed, which results in lower performance in terms of activities of daily living and sports. The progress of arthroscopic techniques and constant enrichment methods of postoperative rehabilitation not only enabled the reconstruction of damaged cruciate ligaments, but also significantly improved the outcome of treatment, while improving the quality of life of patients. The paper presents a review of current literature on the functional assessment of knee joint and quality of life of patients after the anterior cruciate ligament reconstruction.
Functional assessment of knee joint and quality of life of patients after anterior cruciate ligament reconstruction - a review of recent reports
Keywords: ocena funkcji stawu kolanowego; rekonstrukcja więzadła krzyżowego przedniego; jakość życia; evaluation of knee function; anterior cruciate ligament reconstruction; quality of life