Zarys biometeorologii człowieka - Mroczka, Adam (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 1992)
Spis treści: Rozdział I: Wprowadzenie - s. 5; Zakres zainteresowań biometeorologii - s. 6; Rys historyczny - s. 7; Podział biometeorologii - s. 17; Metody stosowane w biometeorologii - s. 20; Rozdział II : Charakterystyka środowiska atmosferycznego - s. 27; Budowa atmosfery w przekroju pionowym - s. 27; Niektóre specyficzne właściwości atmosfery - s. 31; Podstawowe elementy meteorologiczne i przyrządy pomiarowe - s. 36; Kilka uwag o metodyce pomiarów biometeorologicznych - s. 46; Rozdział III: Zespół chemiczny - s. 51; Skład atmosfery - s. 51; Znaczenie biologiczne głównych składników powietrza - s. 53; Zmiana ciśnienia atmosferycznego a ciśnienie cząstkowe gazów - s. 56; Niektóre wybrane składniki atmosfery i ich oddziaływanie na człowieka - s. 60; a) Aerozol morski - s. 60; b) Radon - s. 64; c) Ozon - s. 68; d) Fitoncydy - s. 71; e) Jonizacja - s. 74; Rozdział IV. Zespół solarny - s. 85; Ogólna charakterystyka promieniowania słonecznego - s. 85; Zmiany promieniowania słonecznego wywołane atmosferą - s. 88; Masa optyczna atmosfery - s. 90; Rodzaje promieniowania słonecznego - s. 92; Efekt cieplarniany - s. 93; Biologiczne oddziaływanie promieniowania słonecznego - s. 95; a) Oddziaływanie promieniowania ultrafioletowego - s. 95; b) Oddziaływanie promieniowania widzialnego - s. 97; c) Oddziaływanie promieniowania podczerwonego - s. 99; Dawka rumieniowa - s. 100; Ekwiwalentny przyrost temperatury - s. 102; Rozdział V: Zespół termiczny - s. 107; Równanie bilansu i wymiana ciepła między ustrojem a otoczeniem - s. 108; Wpływ wysokiej temperatury otoczenia na człowieka - s. 111; Wpływ niskiej temperatury otoczenia na człowieka - s. 114; Temperatura skóry człowieka jako kryterium odczuwalności cieplnej - s. 117; Znaczenie odzieży w procesie wymiany ciepła - s. 117; Rozdział VI: Zespół neurotropowy - s. 123; Pojęcie meteorotropizmu - s. 123; Typy sytuacji pogodowych - s. 125; Meteorogram i biometeorogram - s. 131; Fazy pogody - stopień ich meteorotropizmu - s. 132; Choroby meteorotropowe - s. 135; Biorytmika ustroju a meteorotropizm - s. 135; Rozdział VII: Fizyczne metody sumarycznej oceny elementów meteorologicznych - s. 145; Entalpia powietrza - s. 146; Temperatury efektywne - s. 147; Ochładzanie - s. 149; Temperatura ekwiwalentna - s. 151; Niedosyt fizjologiczny - s. 152; Rozdział VIII: Bioklimat miast - s. 155; Cechy miasta jako tworu antropogennego - s. 155; Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego - s. 160; Rozdział IX: Przykłady bioklimatycznych kryteriów wydzielania sezonów turystyczno-rekreacyjnych - s. 173
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 1992
Keywords: BIOMETEOROLOGIA; PODRĘCZNIK AKADEMICKI