Wychowanie fizyczne i sport w badaniach naukowych : materiały Konferencji Naukowej Instytutu Wychowania Fizycznego i Sportu, Kraków 25-26 października 1984 - (:unkn) unknown (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 1987)
Spis treści: Przedmowa – s. 7; 1. Zmienność ontogenetyczna zdolności maksymalnego pochłaniania tlenu i niektórych parametrów układu krążenia w populacji krakowskiej, w przedziale wieku 7-62 lat / Jerzy Cempla, Jan Szopa – s. 9; 2. Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania rozwoju wydolności aerobowej i niektórych parametrów układu krążenia w populacji krakowskiej / Jan Szopa, Jerzy Cempla – s. 25; 3. Poziom i dynamika rozwoju czasu reakcji prostej i koordynacji wzrokowo-ruchowej w populacji krakowskiej, w przedziale wieku 7-62 lat / Edward Mleczko – s. 37; 4. Z badań nad koordynacją wzrokowo-ruchową dzieci upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim w wieku 12-15 lat / Zbysław Mucha – s. 53; 5. Czas reakcji prostej chłopców i dziewcząt w wieku 7-14 lat - wychowanków Domów Dziecka, na tle populacji porównawczej / Andrzej Jarubas, Jerzy Brzezicki – s. 65; 6. Wady postawy a wydolność aerobowa dzieci ze Szkoły Podstawowej Nr 40 w Krakowie / Maria Janikowska-Siatka, Janusz Biel – s. 79; 7. Społeczne zróżnicowanie poziomu rozwoju somatycznego i psychomotorycznego 11-letnich dzieci z Nowej Huty / Jan Szopa, Andrzej Śrutowski – s. 89; 8. Maksymalna moc anaerobowa określona przy zastosowaniu oryginalnej oraz zmodyfikowanej formy próby Georgescu / Jerzy Cempla – s. 105; 9. Maksymalna moc anaerobowa określona metodą Georgescu u dziewcząt w wieku od 7 do 18 lat / Jerzy Cempla – s. 119; 10. Ocena I etapu wdrożenia modelu organizacyjno-szkoleniowego w Narciarskiej Szkole Sportowej w Ustrzykach Dolnych / Jan Bisgga, Romana Nazarko – s. 131; 11. Dynamika obrazu własnej osoby u uczniów Narciarskiej Szkoły Sportowej w Ustrzykach Dolnych w świetle badań samooceny, analizy osiągnięć sportowych oraz wyników szkolnych / Marta Bocheńska – s. 141; 12. Ocena skuteczności selekcji do klas sportowych w Szkole Podstawowej Nr 91 w Krakowie w roku 1985 / Jan Szopa, Andrzej Śrutowski – s. 149; 13. Poszukiwania wzorca startu niskiego / Stanisław Klekowski, Wiesław Marczewski, Tadeusz Ruchlewicz – s. 161; 14. Parametry kinematyczne i dynamiczne startu niskiego / Stanisław Klekowski, Wiesław Marczewski, Tadeusz Ruchlewicz – s. 171; 15. Parametry dynamiczne mięśni kończyn dolnych skoczków narciarskich w różnych okresach rocznego cyklu treningowego / Andrzej Jurczak, Wiesław Marczewski, Piotr Pawlusiak, Tadeusz Ruchlewicz, Mieczysław Tworzydło – s. 187; 16. Charakterystyka wyszkolenia technicznego polskich i zagranicznych zawodników karate / Stanisław Sterkowicz, Leszek Samitowski – s. 203; 17. Wstępna ocena przydatności wybranych prób motorycznych dla określenia sprawności fizycznej narciarzy zjazdowców i biegaczy / Tomasz Kominko, Romana Nazarko, Marek Palik – s. 215; 18. Z badań nad strukturą sprawności notorycznej / Leszek Nowak – s. 229; 19. Próba oceny poziomu gry reprezentacji Polski w koszykówce kobiet na Mistrzostwach Europy w latach 1978,1980,1981 i 1985 / Ludwik Miętta, Halina Oszast, Stanisław Żak – s. 241; 20. Przyczyny powstawania urazów w karate i możliwości profilaktyki w świetle badań ankietowych / Stanisław Sterkowicz – s. 259; 21. Analiza struktury urazowości w narciarstwie na obszarze działania Grupy Tatrzańskiej GOPR / Kazimierz Chojnacki, Jerzy Jamski – s. 273; 22. Przekrój społeczny poszkodowanych w wypadkach narciarskich na podstawie wieloletnich badań GOPR w Zakopanem / Kazimierz Chojnacki – s. 289; 23. Założone i rzeczywiste funkcje wychowania fizycznego w przygotowaniu do uczestnictwa w kulturze fizycznej (hipotezy robocze) / Marian Bukowiec – s. 299; 24. Czynności dydaktyczne a osobowość nauczyciela wychowania fizycznego (komunikat z badań wstępnych) / Wacław Srokosz – s. 309; 25. Nauczanie podstaw techniki narciarstwa zjazdowego w świetle eksperymentu dydaktycznego / Romana Nazarko – s. 317; 26. Rekreacja ruchowa jako źródło zaspokajania potrzeb psychicznych człowieka / Ryszard Winiarski, Beata Marciniec – s. 331; 27. Władze miasta Krakowa wobec potrzeb ruchu sportowego w latach 1918-1939 / Ryszard Wasztyl – s. 343
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 1987
Keywords: WYCHOWANIE FIZYCZNE; SPORT; BADANIA NAUKOWE; MATERIAŁY KONFERENCYJNE