Gimnastyka : skrypt dla studentów Akademii Wychowania Fizycznego kierunku fizjoterapia - Kolarczyk, Ewa; Arlet, Anna (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2004)
Spis treści: I. Wprowadzenie i podstawowe definicje – s. 5; II. Terminologia gimnastyczna – s. 7; III. Podział ćwiczeń w gimnastyce podstawowej – s. 9; 1. Ćwiczenia porządkowo- dyscyplinujące – s. 9; 1.1.Musztra – s. 10; 1.2. Kolumny ćwiczebne – s. 10; 1.3. Czynności porządkowe – s. 10; 1.4. Ćwiczenia w marszu – s. 11; 2. Ćwiczenia kształtujące – s. 12; 2.1. Pozycje wyjściowe do ćwiczeń kształtujących – s. 14; 2.2. Ćwiczenia ramion – s. 16; 2.3. Ćwiczenia nóg – s. 18; 2.4. Ćwiczenia szyi – s. 22; 2.5. Ćwiczenia tułowia w płaszczyźnie strzałkowej w przód – s. 23; 2.6. Ćwiczenia tułowia w płaszczyźnie strzałkowej w tył – s. 25; 2.7. Ćwiczenia tułowia w płaszczyźnie czołowej – s. 26; 2.8. Ćwiczenia tułowia w płaszczyźnie poprzecznej – s. 28; 2.9. Ćwiczenia tułowia w płaszczyźnie złożonej – s. 30; 2.10. Ćwiczenia mięśni brzucha – s. 31; 2.11. Ćwiczenia w podporach – s. 33; 3. Ćwiczenia stosowane – s. 34; 3.1. Ćwiczenia równoważne na przyrządach – s. 35; 3.2. Ćwiczenia zwinnościowo akrobatyczne – s. 35; 3.3. Ćwiczenia w półzwisach i zwisach – s. 36; 3.4. Ćwiczenia w podporach – s. 38; 3.5. Skoki – s. 38; 4. Ćwiczenia uzupełniające – s. 39; IV. Wybrane ćwiczenia specjalne – s. 41; 1. Ćwiczenia izometryczne – s. 41; 2. Ćwiczenia dynamiczne z oporem - s. 43; 2.1. Ćwiczenia z oporem partnera – s. 43; 2.2. Ćwiczenia z gumą „terra – band” – s. 45; 4 Gimnastyka 2.3. Ćwiczenia z piłką lekarską – s. 48; 3. Stretching – s. 50; 4. Ćwiczenia z dużą piłką „fit -bali” – s. 50; 5. Ćwiczenia rozluźniająco relaksacyjne – s. 53; 6. Ćwiczenia oddechowe ogólne – s. 55; 7. Ćwiczenia wzmacniające sklepienia stóp – s. 58; V. Ogólnousprawniająca lekcja gimnastyki – s.61; Piśmiennictwo – s. 65;
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2004
Keywords: GIMNASTYKA; ĆWICZENIA GIMNASTYCZNE; PODRĘCZNIK AKADEMICKI