Przewodnik do ćwiczeń z antropologii - (:unkn) unknown (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2007)
Spis treści: Wstęp (Stanisław Gołąb) - s. 5; I. Główne metody badawcze – s. 7; 1. Antropometria (Ryszard Żarów ) - s. 7; 2. Antroposkopia (Agnieszka Woronkowicz, Krystyna Cadel) – s. 13; II. Wskaźniki antropologiczne (Jan Sobiecki, Krystyna Cadel) – s. 19; III. Wzrastanie z wiekiem wysokości i masy ciała (Maria Chrzanowska, Janusz Brudecki) – s. 27; IV. Kształtowanie się proporcji ciała w ontogenezie (Ryszard Żarów, Jan Sobiecki) – s. 31; V. Normy rozwoju fizycznego dzieci i młodzieży (Stanisław Gołąb) – s. 36; VI. Wiek rozwojowy - kryteria i metody jego oceny (Maria Chrzanowska, Stanisław Gołąb) – s. 47; VII. Wpływ czynników endo- i egzogennych na poziom rozwoju biologicznego (Stanisław Gołąb, Maria Chrzanowska) – s. 61; VIII. Metody prognozowania dorosłej wysokości ciała (Ryszard Żarów ) - s. 68; IX. Określanie typu budowy ciała (Maria Chrzanowska, Jan Sobiecki) - s. 88; X. Ocena składu tkankowego ciała (Maria Chrzanowska) – s. 107; XI. Postawa ciała. Rozwój ontogenetyczny oraz metody oceny (Tomasz Kościuk) – s. 112; XII. Cechy morfologiczne człowieka na tle ich zróżnicowania u naczelnych (Genowefa Kurnik, Stanisław Gołąb) – s. 122.
Kopia cyfrowa, oryginał: Wyd. 3 popr. i uzup. - Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2007
Keywords: ANTROPOLOGIA; PODRĘCZNIK AKADEMICKI