Walory rewalidacyjne wybranych dyscyplin sportu uprawianych na wózkach - Chojnacki, Kazimierz; Bolach, Eugeniusz (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2008)
Spis treści: Wstęp - s. 5; 1. Geneza i rozwój sportu niepełnosprawnych na świecie i w Polsce - s. 11; 1.1. Rodowód idei sportu osób niepełnosprawnych - s. 11; 1.2. Rozwój sportu osób niepełnosprawnych - s. 13; 1.3. Idea fair play w sporcie niepełnosprawnych - s. 25; 2. Dyscypliny sportowe uprawiane przez osoby niepełnosprawne poruszające się na wózku - s. 27; 2.1. Zasady klasyfikacji - s. 27; 2.2. Narciarstwo - s. 32; 2.3. Szermierka - s. 34; 2.4. Łucznictwo - s. 37; 2.5. Strzelectwo - s. 40; 2.6. Rugby - s. 40; 2.7. Taniec - s. 42; 2.8. Tenis stołowy - s. 42; 2.9. Tenis - s. 43; 2.10. Lekkoatletyka - s. 44; 2.11. Piłka koszykowa - s. 47; 2.12. Podnoszenie ciężarów (powerlifting) - s. 50; 3. Trening sportowy i jego wpływ na fizjologiczne funkcjonowanie organizmu - s. 52; 4. Sport osób niepełnosprawnych i jego znaczenie w procesie rehabilitacji - s. 73; 5. Zakończenie - s. 100; 6. Wnioski - s. 103; Bibliografia - s. 105
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2008
Keywords: SPORT NIEPEŁNOSPRAWNYCH; DYSCYPLINY SPORTOWE; TRENING SPORTOWY