Podręcznik tanecznej techniki wolnej : dla choreografów, instruktorów tańca i nauczycieli wychowania fizycznego - Janowska, Barbara; Seredyńska, Barbara (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2006)
Spis treści: Wstęp - s. 5; 1. Geneza techniki wolnej - s. 7; 2. Charakterystyka techniki wolnej - s. 12; 3. Muzyka w technice wolnej, czynniki wyrazu muzycznego i ich realizacja ruchem - s. 14; 4. Ćwiczenia taneczno-gimnastyczne równomiernie kształtujące i wzmacniające poszczególne partie mięśniowe: - s. 24; ćwiczenia głowy i odcinka szyjnego kręgosłupa - s. 24; ćwiczenia obręczy barkowej i ramion - s. 25; ćwiczenia tułowia - s. 29; ćwiczenia mięśni brzucha - s. 39; ćwiczenia mięśni grzbietu - s. 43; ćwiczenia obręczy biodrowej - s. 46; ćwiczenia nóg - s. 47; ćwiczenia równoważne - s. 55; obroty - s. 57; podskoki i skoki - s. 58; 5. Ćwiczenia taneczne w parach na ograniczonej powierzchni - s. 61; 6. Ćwiczenia taneczne w przestrzeni - s. 66; indywidualnie - s. 66; parami - s. 70; 7. Wyrazistość ruchu tanecznego - s. 75; 8. Plastyka ruchu - s. 82; 9. Ćwiczenia oddechowe i relaksacyjne - s. 88; 10. Schemat zajęć techniki wolnej - s. 90; Piśmiennictwo - s. 92; Aneks - s. 93; Budowa anatomiczna układu kostno-stawowego i mięśniowego człowieka (aparat ruchu) - s. 94; Wykaz skrótów występujących w opracowaniu - s. 98; Słowniczek s. 98
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2006
Keywords: RYTMIKA; PODRĘCZNIK AKADEMICKI