Henryk Jordan : humanistyczne wyzwanie naszych czasów : materiały konferencji naukowej zorganizowanej w dniach 17-18 maja 2007 roku dla uczczenia 100. rocznicy śmierci Henryka Jordana i 80-lecia Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie - (:unkn) unknown (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2007)
Spis treści: Przedmowa - s. 5; Słowo wstępne / Maciej Demel - s. 9; Henryk Jordan - życie i dzieło / Barbara Łuczyńska - s. 13; Henryk Jordan - uczony - profesor i obywatel / Julian Dybiec - s. 29; Henryk Jordan jako animator ruchu higienicznego i zdrowia publicznego / Ewa Kałamacka - s. 39; Henryk Jordan - krakowski przedstawiciel idei „nowego wychowania” / Andrzej M. de Tchorzewski - s. 53; Spuścizna Henryka Jordana a teoria i praktyka wychowania fizycznego / Marian Bukowiec - s. 65; Jordanowskie i współczesne idee pozaszkolnego wychowania fizycznego / Władysław Pańczyk - s. 73; Działalność Henryka Jordana w zakresie kształcenia nauczycieli wychowania fizycznego na Uniwersytecie Jagiellońskim / Kazimierz Toporowicz - s. 97; Park Jordana na dawnej fotografii / Dobiesław Dudek - s. 105
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2007
Keywords: JORDAN, HENRYK; BIOGRAFIA; OGRÓD JORDANOWSKI; KULTURA FIZYCZNA; REKREACJA; POLSKA; MATERIAŁY KONFERENCYJNE; HISTORIA KULTURY FIZYCZNEJ